Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„vagy szabó dezső és te nácik vagytok?”

2010.09.28. 03:08 bbjnick

 
@tesz-vesznek és minden jóakaratú nicknek
 
@inszeminator bloggerrel (inszeminator.blog.hu), remek Tormay Cécile-bejegyzése alatt (inszeminator.blog.hu/2009/01/05/tormay_cecile), a kommentsorban, jóizű beszélgetésbe elegyedtünk a mindkettőnk által tisztelt, nagyrabecsült Cécile asszony munkásságáról és korabeli megítéléséről. Szóba került (mert szóba hoztuk), többek között, Schöpflin Aladár, Szerb Antal és, igen, Szabó Dezső Tormay-képe is. Ez utóbbit valóban én hoztam szóba, s még idéztem is egy Levél Tormay Cécilének című, eredetileg 1923-ban, az Aurórában megjelent Szabó Dezső-cikkből. Az idézet nagyjából ez volt:
 
„Ön, Asszonyom, igazán szívbeható hazafias tremolóval szokott megemlékezni, hogy milyen kár Adyért, milyen kár Móricz Zsigmondért, milyen kár Szabó Dezsőért, hogy annyi tehetséggel destruktívak, és nem valók a hazafias magyarság kezébe, vagy veszélyesek. Közben Ön szelíd bátorsággal analizálja műveinket a magyar psziché szempontjából, és zsenge megjegyzéseket tesz: hogy ilyen magyar nincs, magyar ember ezt nem teszi stb. Teszi ezt Ön, akinek a pszichéje minden csücskében abszolúte német, Ön, akinek az írásaihoz képest az Óh du, lieber Augustin nyers ősi turáni káromkodás. Teszi Ön, akinek annyi fogalma sincs és nem is lehet a magyar lélekről mint nekem a hottentotta nőegyletek mai financiális viszonyáról.”
 
A Szabó Dezső-cikk, megítélésem szerint, már a maga korában is remek pamflet volt, mára pedig egyenesen klasszikussá érett (ide is linkelném rögves, ha, khmmm!, fönn volna a Világhálón), az indulat pedig, ami szerzőjét fűti, nem egészen indokolatlan, tekintve, hogy, mint olvashatjuk az idézetben is, Tormay Cécile, úgy is, mint irodalmár és úgy is, mint a kor kurzusirodalmának egyik „inaugurált” megmondója keményen „ledestruktívozta”, „lemagyartalanozta” és „lehazafiatlanozta” nemcsak Szabót, de Adyt, Móriczot, azaz az egész „radikálisan nemzeti” magyar irodalmat is. Mikor Szabót idéztem, sokminden eszembe jutott, az azonban nem, hogy ezzel Tormay Cécile jelentőségét csökkentem. Mert igaz ugyan, hogy irodalmi és politikai értelemben is (ki tudná ezeket Magyarországon különválasztani?) Szabó Dezső és Tormay Cécile kibékíthetetlen szellemi ellenfelek voltak, de ettől még egyikük sem lett sem jobb, sem rosszabb író. Velük kapcsolatban is azt gondolom (mint általában is gondolom), hogy nem árt látni „az egész látóhatár”-t.
 
@tesz-vesz blogger (kkbk.blog.hu), ugyancsak e bejegyzés kommentsorában, olvasva Szabó Dezső „kirohanását”, úgy találta, hogy ellent kell mondania − „nagyon nincs igaza szabó dezsőnek ugyanis nem a származás tesz vkit magyarrá, hanem az identitás.” − és ugyanakkor fel kell tennie a kérdést (nekem címezve): „vagy szabó dezső és te nácik vagytok?” (inszeminator.blog.hu/2009/01/05/tormay_cecile/fullcommentlist/1#c10963092). Hálás vagyok neki kérdéséért, több okból is. Részint, mert nekem ilyet eddig csak kijelentő módban szegeztek (nekem), kérdő módban még soha, részint, mert alkalmat adott arra, hogy elgondolkozzam rajta, hogyan is lehetne egy ilyen kérdésre méltósággal és stílusosan válaszolni (természetesen, szigorúan az irodalmi hitelességhez ragaszkodva). A következőre jutottam:
 
„És jól jegyezze meg mindenki, hogy mi a szíriai fajnak azért vagyunk ellenségei, mert a magyarság anyagi és szellemi fejlődését elnyomta, és ha más csinálja ezt, éppen olyan könyörtelen öklökre talál bennünk, legyen bár busmann, gurka, szamojéd vagy »keresztény nemzeti«.”
 
 
 
 

 ***
 
Schmidt hadnagy ajánlja:
 
 

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr712328535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.28. 09:02:25

„lemagyartalanozta” és „lehazafiatlanozta” nemcsak Szabót, de Adyt, Móriczot,"

Ady, Móricz az is volt, kommunista.
vagy legalább a kommunistákkal kacérkodó

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.28. 09:15:09

de jó!
de tudod, ez a tormay úgy viszonyul szabóhoz, mint ez a teszvesz hozzád. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.28. 10:03:42

@Grift: igen :D

ebben lehet vmi :D
"ez a tesz.vesz"

bbj

bocsánatot kell kérnem én is a kirohanásomért.

bár a sokkal előbbi gőgős viselkedésed a tv-vetélkedő posztolása kapcsán visszaesett érdeklődést eredményezett nálam,
mégis, olyan forrófejű vagyok mint szabó dezső, ha olyan megfellebbezhetetlen nemzeti embert nyugatos írók támadnak értelem nélkül.
mert ezt a levelet 1923-ban írta, rég túl a tanácsköztársaságon, amelynek kitörésénél úgy lelkendezett szabó dezső. de Tormay már az elejétől fogva, károlyi óta állítja gerincesen és kristálytisután ésszel, erkölccsel, hogy ez a nemzet pusztulását eredményezi, míg szabó nem lát semmit.
az nem megy, hogy mindenért lelkendezik szabó, és utána meg gyűlöli. milyen viselkedés ez, odafigyelhetünk e biztosan támaszkodva egy ilyen ember véleményére?
Tormay egy biztos pont a nemzeti gondolkodásban,
míg Szabó Dezső instabil. ideológiában, logikában, kinek a véleményére apelláljunk? nem kérdés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.28. 10:05:42

@tesz-vesz: és Szabó sem volt túlontúl a szocializmus (legyen az nemzeti vagy internacionalista) ellensége, vagy csak néha?

"A szélső magyar nacionalizmus szószólója, aki élete egy korszakában megtagadja magyarságát. (!!!) "

ez mi? tudsz erről vmit? miért tagadta meg?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.28. 12:35:42

@Grift: "tormay úgy viszonyul szabóhoz, mint ez a teszvesz hozzád"
TC jól láthatóan a refi lelkületet nem bírta, azok meg őt nem.
BBJ contra tesz-vesz is felekezeti meccs?

little green rooster 2010.09.28. 15:50:11

@tesz-vesz: "...rég túl a tanácsköztársaságon, amelynek kitörésénél úgy lelkendezett szabó dezső."

Kedves tesz-vesz, nem kevered véletlenül Szabó Dezsőt a másik Dezsővel, Kosztolányival?
Szabó Dezső ugyanis soha nem lelkesedett a Tanácsköztársaságért, kezdettől vidékre húzódott előle, s megírta Az elsodort falut.
Szabó Dezső semmitlátásával kapcsolatban pedig javaslom, olvasd el Az egész látóhatár című tanulmánygyűjteményét. Elérhető.

Alfőmérnök 2010.09.28. 20:57:25

@little green rooster: Bezony, Az egész látóhatár tetszene tesz-vesznek. (Nekem kicsit durva, de stilárisan nagyon erős.)

Mondjuk azok a tanulmányok zömmel a 30-as években keletkeztek, így tesz logikája szerint SZD továbbra is megbízhatatlan, merthogy a Tanácsköztársaságot üdvözölte. Szerintem ez hülyeség, van olyan, hogy valaki MEGVÁLTOZIK, vagy egyszerűen a tapasztalatai hatására megváltoztatja a véleményét, de azért érdemes lenne utánajárni, hogy igaz-e a kijelentés:
(SZD)"A forradalmakat, a Tanácsköztársaságot is lelkesen üdvözli.."
forrás: kkbk.blog.hu/2010/09/28/szabo_dezso

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.28. 21:07:04

@little green rooster: nem hinném

nyugatos, ott meg mindenki imádta 18-19-et

meg írja is:

A forradalmakat, a Tanácsköztársaságot is lelkesen üdvözli,

mek.niif.hu/01100/01149/html/szabodez.htm

de csakhamar indulatosan szembefordul a "haladással"

de kezdetben üdvözli

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.28. 21:10:26

@Alfőmérnök: ki tudja mi igaz belőle, h üdvözölte-e, de én nem tudok utánajárni, csak linket másolni, nem vok (irodalom)történész, nem járok levéltárakba.

persz változik az ember, márai is ifjúkorában kommunista tag volt, csak éppen hogy lehet h Tormay kezdettől fogva tudja, h kik alkotják a károlyi-féle köztársaságot, meg a tanácsköztársaságot, szabó dezső meg nem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.28. 21:11:32

@little green rooster: mondjuk kosztolányi ha lelkendezett is, ő is szemberfordult vele később.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.28. 21:26:43

Az kiknek az aknamunkája, hogy pl. "Az elsodort falu" nincs fent a MEK-en? Ahogy mondjuk Zimándi Ignác sincs?

sat. · http://sztandit.blogspot.com/ 2010.09.29. 00:09:38

Nem aknamunka, Agg bácsi, mainstream.
Zimándi Kossuthjára célzál?

books.google.pl/books?id=XUxIAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=Zim%C3%A1ndy&ei=j8igS9XrBZTszATXp_m_Bw&cd=2#v=onepage&q&f=false%20

A'szem: itt nem mű köd a direkt kapcssor:
<a href="http://books.google.pl/books?id=XUxIAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=Zim%C3%A1ndy&ei=j8igS9XrBZTszATXp_m_Bw&cd=2#v=onepage&q&f=false%20">Zimándy Kossuthja</a>

little green rooster 2010.09.29. 05:09:33

@tesz-vesz: Te bedőlsz Hegedűs Gézának?
Egyszerűbb lenne, ha Szabó Dezsőt olvasnál :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.29. 06:00:52

@tesz-vesz: & @little green rooster: & @Alfőmérnök: & mindenkinek, akit érdekel!

Szabó Dezső 1918-1919-es tevékenységéről:

- Szabó Dezső Az egész emberért című, 1919. márc. 28-án, a Nyugatban megjelent cikke (két részletben)

epa.niif.hu/00000/00022/00265/07833.htm

epa.niif.hu/00000/00022/00265/07834.htm

- Néhány érdekes adalék egy Fülep Lajosról szó cikkből:

(...)

Cikke írásakor Fülep már személyesen is ismerte Szabó Dezsőt, olvasta műveit. Több ízben találkoztak, először 1918 végén, az őszirózsás forradalom lázas napjaiban, de akkor még nem elegyedtek szóba egymással. Fülep fiumei-olaszországi diplomáciai útjával kapcsolatos ügyes-bajos dolgait intézte Jászi Oszkár hivatalában, s az „Előszobázásakor látott egy kövér, vatermörderes alakot az ajtóhoz törtetni: ez volt Szabó Dezső.” Mivel Szabó Dezső december 24-én érkezett Pestre Lőcséről, Fülep pedig 30-án indult el Fiuméba, futó találkozásukra e két időpont között kerülhetett sor. Pár hónappal később, a kommün alatt, az Írói Választmányban valószínűleg többször is egymás mellé sodorta őket a sors, de biztosan csak egy alkalomról tudunk. Fülep Kner Imre emlékére írt cikkében – Kner 1919-ben nem vállalkozott Az elsodort falu kiadására – idézte fel az esetet: „mellette ültem 1919-ben az írói kataszterben, amikor a mellét döngetve bömbölte – szó szerint értendő –, hogy ő már az anyja méhében kommunista volt…” Tanítványainak szóban ehhez még azt fűzte hozzá, hogy jobbján Szabó Dezső, balján pedig Kassák ült, s Szabó Dezső kirohanása a „jöttment niemand” Kassák ellen irányult. (Szabó Dezső feltehetően Kassák szlovák gyökereire célzott.) Bár forrásaink szűkszavúak és zavarosak, némileg pontosítanunk kell Fülep adatait. Szabó Dezső, Füleppel ellentétben, nem volt a kataszteri bizottság tagja, tehát az eset az Írói Választmányban kellett, hogy történjen. Halasi Andor sorai is ezt a föltevést erősítik meg: „Emlékszem az egyik legelső választmányi ülésünkre[…] Szabó Dezső mérges vitába kezdett valakivel, nem emlékszem kivel és miről. Csak arra emlékszem, hogy Szabó Dezső hallatlan gőggel vágta oda: »Én jobban tudom, mit kell csinálni. Mióta kommunista maga? Tegnap óta? Én régóta kommunista vagyok!«” Halasi azonban negyven év elteltével arra már nem emlékezett, hogy a támadás célpontja Kassák volt. Kassák és Szabó Dezső, a két egykori barát és eszmetárs között igen feszültté vált ekkor a viszony. (1915-ben Szabó Dezső írta Kassák folyóiratának, A Tettnek, az útra bocsátó, beköszöntő cikkét.)
Fülep és Szabó Dezső még egy találkozása nagyon valószínű. Ennek eseményei több emlékezés töredékeiből rakhatók össze. Szabó Dezső Kassák elleni kirohanása után néhány héttel Osvát Ernő beszámolt a Választmánynak a kataszteri bizottság munkájáról. Fülep, a hatfős kataszteri bizottság tagja, minden bizonnyal jelen volt az ülésen. Az írók rangsorolásáról kerekedett heves vitában szót kért Szabó Dezső: „Fütyült az egész kataszteri ügyre. Nem érdekelte. Antiszemita beszédet vágott ki, zsidó-ügynek bélyegezte és megtagadta a kommunizmust. Beszédét így végezte: »Végülis az lesz a dicsőség, ha valaki a mellére üt és büszkén jelenti ki, hogy: én nem vagyok kommunista.« Öklével mellére csapott, aztán nérói arckifejezéssel hátravetette magát a karosszékében.” Kassák is megörökítette az esetet: „Egyetlen író, aki az úgynevezett »mélymagyar« és antiszemita szempontjából szónokolt: Szabó Dezső volt. Annyira provokáló hangon beszélt, hogy amikor az egyik ülésen felszólalt, még az olyan jámbor emberek is, mint Szép Ernő és Szini Gyula, visszautasították ezt a hangot, és antiszemitának és retrográdnak nevezték Szabó Dezsőt.”
A fentebbi események ellenére – júniusban írt cikke tanúsítja – Fülep még nem vetette meg Szabó Dezsőt, sőt, némileg imponált is neki. Nem vádjainak tartalma és hangneme, hanem vakmerő kiállása, bátor szókimondása. Azt ugyanis még a célba vett Kassák is elismerte, hogy csupán Szabó Dezső mert nyíltan szembeszállni a diktatúra rendeleteivel, s hajszálon múlott, hogy nem csukták le. Sőt, nemcsak a rendeletekkel, hanem Lukács Györggyel is. 1919 júniusában a rá jellemző féktelen szenvedéllyel és hangerővel kérte számon tőle, hogy kitől kapta a direktórium a jogosítványát, s ki nevezte ki a direktóriumot. Szabó Dezső majdnem megitta hetyke támadása levét. Lukács katonai behívót küldetett neki, s mivel Szabó Dezsőnek esze ágában sem volt vörös katonának állni, Sümegen rejtőzött el.
Fülep figyelmét nem kerülhette el Szabó Dezsőnek a Nyugat április 1-jei számában, egy héttel a proletárdiktatúra kikiáltása után közzétett, nagy hullámokat kavaró, Az egész emberért című vakmerő cikke sem: „az irodalomnak és művészetnek teljes irodalmi és művészi szabadságot kell adnia már a saját érdekében is. Az nem lehet hivatalos irány, a művészetnek nem lehet főpapja vagy direktóriuma…” Summa summarum: Fülep számon tartotta a fejjel falnak rohanó írót, s amint hírt kapott új regénye megjelenéséről, habozás nélkül elolvasta.

(...)

(Részlet BABUS ANTAL: Fülep Lajos az 1918-1919-es forradalmakban c. tanulmányából)

www.jamk.hu/ujforras/0206_08.htm

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.29. 06:06:41

@bbjnick:

egy Fülep Lajosról szó cikkből=egy Fülep Lajosról szóló cikkből

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.29. 06:10:29

@Grift:

Örülök, hat tetszett a bejegyzés:-)

És: Hja, kérem, Szabó Dezső csak egy van, mint ahogy belőlem is csak... :-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.29. 06:18:35

@ArmaGeddon Bácsi:

A Püski kiadó valószínűleg birtokolja a kiadói jogokat --- abból gondolom, hogy rendre kiadja Szabó műveit. Kíváncsi leszek, hogy 2015-ben, amikor, ha jól számolom, lejárnak a szerzői jogok, felkerülnek-e a Szabó Dezső-művek a MEK-re (vagy más "hivatalos" oldalra)?!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.29. 06:26:28

@sat.:

Érdekesnek tűnik ez a Zimándi-könyv!:-) Alkalomadtán alaposabban is áttanulmányozom. A magam részéről köszönöm!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.29. 06:30:33

@tölgy:

Tudja, én bizonyos értelemben olyan vagyok, mint Colombo hadnagy: nem a szoktam megsértődni (a Világhálón legalábbis egész biztos, hogy nem):-D

ü
bbjnick

little green rooster 2010.09.29. 07:11:44

@tesz-vesz: Szabó Dezsőről a legrészletesebb, legtöbb hivatkozást, forrásmegjelölést tartalmazó könyvet az idén januárban 90 éves korában elhunyt Nagy Péter akadémikus írta. Nekem az 1979-ben megjelent második kiadása van meg, igaz, az két példányban :)
S bár Nagy Péter természetesen baloldali történész volt, a Dezső bácsi e korszakáról írt elemzéséből idéznék:
"... itt csak a (Kner Imréhez intézett) levél tartalmából kell kiemelni azt, hogy szemmel láthatólag már a forradalom elején elégedetlen volt az őszirózsás forradalommal, s azzal szemben kívánta megóvni a népet: már ekkor elintézettnek vélte az arisztokrácia - tehát lényegében a magyarországi feudalizmus - hatalmát s faji alapon akarta támadni az "idegen fajt", a zsidóságot..."
"Éppen ezért, ha objektíve Szabó Dezső útja a forradalom alatt az árulásé volt is, ha később kívülről nézve kétségtelenül köpönyegforgatónak látszott, belülről, szubjektíve ez volt az elvhűség és következetesség: nagyrészt valóban ugyanazt hangoztatta ezeken a viharos hónapokon, éveken keresztül. Inkább azok tévedtek, vagy azokat tévesztette meg,... akikkel elhitette, hogy ő a szociális forradalom híve és szószólója lehet, mikor már kezdettől fogva a "faji forradalom" prófétaja volt, s a forradalom nem hozhatott neki kielégülést, míg faji alapra nem helyezkedett: ellenforradalommá nem lett."
A Nyugat 6. számában, 1919. március 16-án megjelent novellájáról, a Scholtz Mihályné ítéletéről így ír Nagy Péter:
"Sholtz Mihály, barátai megrökönyödésére bolsevistaként tér vissza a fogságból...az elbeszélés szenvedélyesen kommunistaellenessé válik: nemcsak azáltal, hogy a döntő kérdésekben tagadja az emberi állásfoglalás jelentőségét, hanem méginkább azzal, hogy bolsevista "hőse", Scholtz Mihály, a legdurvább, legembertelenebb alak az egész elbeszélésben, teljesen eltorzult lelkű ember - már a kisváros újdonsült, dühöngő és félnivaló, de mégis nevetséges, félnadrágos csodabogara."

little green rooster 2010.09.29. 07:13:29

@tesz-vesz: "csak éppen hogy lehet h Tormay kezdettől fogva tudja, h kik alkotják a károlyi-féle köztársaságot, meg a tanácsköztársaságot, szabó dezső meg nem. "

Erre a gondolatodra is válasz az előbbi post.

little green rooster 2010.09.29. 07:15:03

@tesz-vesz:
"csak éppen hogy lehet h Tormay kezdettől fogva tudja, h kik alkotják a károlyi-féle köztársaságot, meg a tanácsköztársaságot, szabó dezső meg nem. "
Ha lesz egy kis időm, erről a hazugságról is citálok Neked a baloldali Nagy Péter könyvéből :)

little green rooster 2010.09.29. 07:18:05

@tesz-vesz: "A szélső magyar nacionalizmus szószólója, aki élete egy korszakában megtagadja magyarságát. (!!!) "

ez mi? tudsz erről vmit? miért tagadta meg?

Ha lesz egy kis időm, erről a hazugságról is citálok a baloldali Nagy Péter könyvéből :)

little green rooster 2010.09.29. 07:36:41

"Nemcsak a réteg, melynek gondolkodója és szószólója: a kispolgárság és értelmiség helyzete fordul tragikusra ezekben a hónapokban, hanem személyes helyzete is...
Már 1929 november elején egy interjúban bejelenti, hogy hamarosan nagy meglepetést fog okozni, s decemberben ezt már pontosabban körvonalazza: "coriolanusi pofonra" készül, belefáradt a hiábavaló harcba, kilép eddigi önmagából, új közönséget keres, újévre ő lesz "Magyarország legmegkiátkozottabb hazaárulója". Tervét lépésről lépésre ismerteti nyilatkozatokban: talán a hatás fokozására, talán - s leginkább feltehetően - azért, mert még mindig reméli: valaki vagy valakik megijednek, segítségére sietnek, anyagi támogatással tántorítják el tervétől.
A már két hónapja időzített bombát karácsonykor robbantja fel: bejelenti, hogy "anyja vérét követi", három-négy hónap múlva Romániába költözik, felveszi a Gheorghe Mille nevet, román íróvá lesz...
Ezekkel a nyilatkozatokkal valóban sikerült hatalmas vihart kavarnia...
Nehéz ma már megállapítani, mi volt a blöff, a "nagy trükk" ebben a nyilatkozatban, s mi volt a valóságos szándék. Kortárs-emlékezés szerint ebben az időben is azt mondta, hogy ijesztés az egész...
Bajcsy-Zsilinszky Endre lendületes, valóban megrendült hangú cikkben kelt vitára Szabó Dezső ellenfeleivel, azt állítva, hogy elhatározása csak az öngyilkosság egy másik, feltünőbb formája; s hitet téve arról, mit kapott ő és tábora gondolatban, índításban Szabó Dezsőtől."

Nos ennyit Hegedűs Gézáról és Szabó Dezső megtagadott magyarságáról.
És még csak annyit, hogy ezidőtájt Szabó Dezső nyomorgott, éhezett.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.29. 08:04:39

@tölgy: oké, hogy koslat Grift után, de hagyja mán' ezt a felekezeti fixációt! Maga olyan mint az egyszeri medika, aki még ott is csontot érez, ahol nem is az van.

Egyébként Szabó egy 1913-ban megjelent írásában elég keményen ekézi saját kálvinistáit s dícséri fel a katolicizmust és a szociálizmus gondolatát:

epa.niif.hu/00000/00022/00132/04289.htm

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.29. 10:12:36

@Gasper: kisköcsög, amíg nem tanul meg olvasni, addig legyen szíves sem zizzenjen le rólam, nem csípem a tudatlanokat, még ha magukat konzervatívnak is szeretnék hinni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.29. 19:40:48

@little green rooster: nem tudom ki azz a hegedűs géza, de biztos vmi komcsi!!! :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.29. 20:29:26

@little green rooster: provokatőr ez a dezső

nem szimpatikus ez a judeoliberális temoó.
a provokatárség, amúgy ez a fickó se szimpatikus a Hazával, Anyával nem viccelünk kérem.
nem leszünk okoskodás miatt hazaárulók,
most csak felszínesen ezt mondom, majd elolvasom a szövegeket, most nincs időm, kedvem

de!:

visszatérek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.29. 20:31:37

@tölgy: még ha magukat konzervatívnak is szeretnék hinni.

ön honnan tudja, h ön kedves uram, konzervatív?

ön miért olyan bizonyos konzervségében?

van róla hiv. kir.papírja? kutyabóre?

érdekes ez a mondat, nemde?:

"még ha magukat konzervatívnak is szeretnék hinni. "

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.29. 20:33:01

@Alfőmérnök: te is ezt csináltad mikor lezsidóztál.

provokatőr. most újra felizzott a seb

nevezd meg a segédeidet

:)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.29. 21:15:10

@tölgy: mivel nem ismerjük egymást személyesen (pölö hiába invitáltuk a múlt heti dzsemborira), ezért totál súlytalan a kisköcsögözés. Most akkor mondhatnám én is, hogy maga egy balfasz szerepjátékos, de ennek sem lenne sok értelme, amíg nem látom élőben a búráját és nem bizonyosodom meg a valóságban is a dologról. Találgatni meg nem fogok.

"még ha magukat konzervatívnak is szeretnék hinni"

Drágaságom!
Hogyan tudnám végre beleverni a buksijába, hogy nem hiszem magam konzervatívnak?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.29. 21:41:48

gasper, tölgy! most vagy isznak együtt egy jót, vagy elmennek együtt egy kuplerájba, de ez így ne menjen tovább!
ne haragudjanak, mint a gyerekek. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.30. 03:21:26

@little green rooster:

Ez a Gheorghe Mille-affér nekem eddig valahogy kimaradt. Érdekes:-) A magam részéről köszönöm az információt!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.09.30. 03:29:03

@Gasper: @tölgy: @Alfőmérnök: @Grift:

Én olyannak látom ezeket a "vitákat", "ütésváltásokat", mint valami távol-keleti groteszk bábjátékot:-D

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.30. 12:52:37

@Grift: jogos. Meg aztán kár lenne szétoffolni bbjnick príma és szellemes posztját, amit vagy negyedszer olvasok újra.

@bbjnick: mindezt megfejelve a pekingi operairodalom gyöngyszemeivel. :))

Leskelődő 2010.10.01. 00:20:23

No színház?
Akkor csak egy érdekesség (legalábbis nekem az volt, mikor Tormay Nobel-díjra történt jelölésével kapcsolatban keresgéltem): Szabó Dezsőt is jelölték 1935-ben.

nobelprize.org/nobel_prizes/literature/nomination/nomination.php?action=show&showid=164

Igaz, neki nem voltak rangos magyar támogatói, csak egy szem svéd úriember.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.01. 01:05:09

@Leskelődő:

"Szabó Dezsőt is jelölték 1935-ben [Nobel-díjra]" --- írod.

A jelölő (az "egy sem svéd úriember") neves finn-ugor nyelvész, "nyelvünk nagy ismerője", Björn Collinder volt. (Érdekes: Szabó Dezső is, mint finnugrista nyelvész kezdte pályáját:-)) Nyilván tudta kit jelöl, eredetiben olvashatta Szabót.

Egy magyar Collinder-nekrológ 1983-ból:

epa.oszk.hu/01300/01361/00012/pdf/1983_323-326.pdf

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.01. 02:47:17

@bbjnick:

"egy sem svéd úriember"="egy szem svéd úriember"

little green rooster 2010.10.01. 04:35:19

@bbjnick: Dezső bácsi a maga részéről a vogul igeképzésről írott tanulmányával zárta kapcsolatát a finnugrizmussal.
Mindig jókat mosolygok, amikor olvasom, hogy a finnugrizmust bírálók a nyelvtudomány elemi ismereteinek hiányában teszik ezt.
Szabó Dezsőt e vonatkozásban még csak véletlenül sem említik :)

Leskelődő 2010.10.01. 12:21:35

@bbjnick: Köszönöm az információt a rokonszenves svéd úriemberről :)
Cserébe szeretném felhívni a figyelmet öt Klebelsberg könyvre, mely nemrégiben jelent meg a világhálón, itt:
mtdaportal.extra.hu/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.02. 05:21:52

@Leskelődő:

Nagyszerű!!! Köszönöm!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.02. 05:26:20

@little green rooster:

Kicsit könnyebben szót értenénk egymással is, ha jobban ismernénk saját kultúránkat. De nem csak Szabóról nem tud szinte senki semmit. Itt van például a Széchenyi-év! Mennyi szó esik Széchenyiről? Pedig bőven volna mit megtanulni róla, tőle!

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.02. 06:12:24

@Grift: @bbjnick: na jól van urak, ugorjunk! :)

@tesz-vesz: tudod, ha megfelelő krafttal jössz otthonról, akkor nem kell úton-útfélen melldöngetve hangoztatni az identitásodat, ezért én sem teszem, mert nem akarok balfasz pozőrnek tűnni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.19. 14:13:25

@little green rooster: azt olvasom

"Az új világrend építése nagyszerűen indul"

"E nagyszerű kezdetnek nem lehet egy céda osztozkodás a vége."

gondolom ezeket értette félre hegedűs, márha
süti beállítások módosítása