Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Sic transit gloria mundi (a)vagy a szólásszabadságrúl és a sajtó hitelérűl

2016.01.04. 00:15 bbjnick

Néhány órával ezelőtt @Zöldi László újságíró, főiskolai médiatanár blogját (medianaplo.blog.hu) olvasgattam. Miután elolvastam A zsidók okozták Trianont? című bejegyzést, egy, a bejegyzésben található koncepcionális tévedésre hívtam fel a blogger becses figyelmét egy kommentben. Hozzászólásomat Z. L. néhány percen belül törölte; ezen lépésével a tanár úr (több, mint) meglepett.

A bejegyzést nem ismertetem részletesen (nyilván, most is olvasható; itt: medianaplo.blog.hu/2016/01/02/medianaplo_a_zsidok_okoztak_trianont). Z. L. egy ma (balliberális körökben) igen népszerű ideára alapozza írását: a bevándorlásellenesség és a zsidóellenesség összekapcsolására. Ehhez keres és talál egy (Lázár János kancelláriaminiszter szájából elhangzott) „okosságot” (a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek adott interjújában Lázár állítólag azt találta mondani, hogy „azért csonkították meg a történelmi Magyarországot, mert több lett benne a nem magyar, mint a magyar”), majd egy (hamis) történelmi párhuzamra felépített sajátos (és hibás) kalkulációba kezd: mivel a XX. század első évtizedének végére a Magyar királyságban a nem magyar lakosság létszáma meghaladta a magyar lakosságét és a Dualizmus korában csak egy jelentős bevándorlás történt (zsidó bevándorlás Oroszországból és az Osztrák-Magyar Monarchia észak-keleti területeiről), így (következtet Z. L.) Lázár szavaival tkp. azt sugallja, hogy a zsidók billentették át Magyarország etnikai arányait, „a zsidók okozták Trianont” (lentebb a kommentsorban, egy kommentben, még némi – az 1910-es népszámlálás adataira alapozott – „matekozással” is megpróbálja súlyozni mondókáját Z. L.). 

Sajnos, amilyen polkorrektek, épp olyan történelmietlenek Z. L. állításai! Ugyanis az 1910-es népszámlálás (amelyre „kalkulációját” és koncepcióját alapozza) nem tartalmaz nemzetiségi/etnikai adatokat, csak anyanyelvieket és felekezetieket (a nemzetiség/etnikai hovatartozás elsődleges ismérve az anyanyelv volt) (library.hungaricana.hu/hu/view/NEDA_1910_06/?pg=0&layout=s): s a zsidók, ezekben a statisztikákban, legnagyobbrészt, mint magyar anyanyelvű/magyarul beszélő és izraelita vallású magyar állampolgárok (alattvalók) jelennek meg. Természetesen, nem tudhatjuk bizonyosan, hogy Lázár János mire gondolt, amikor hivatkozott szavai elhagyták a száját, azt viszont igen, hogy Z. L. feltételezése és fejtegetése, arról, hogy mit jelentenek szavai, hibás.

amagyarszentkoronaorszagainak1910evinepszamlalasahatodikresz_kiadvanyborito_ff_315457.jpg

Mint fentebb írtam, kommentemet, amelyben „koncepcionális bakijára” felhívtam figyelmét, tanár úr szélsebesen „kimoderálta”. Ez a reakció csak egy halovány félmosolyt érdemelne, ha @no name nick, igazságosztó überbloggeré volna, azonban ha egy főiskolai médiatanár ragadtatja magát effélére, akkor... Akkor gondolkodóba ejt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr838234060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.01.06. 15:38:33

Mórickának mindenről az jut eszébe.
Ezen segíteni nem lehet-lehet...
Egyebekben mentaméla.

Zöldi László 2016.01.11. 06:18:13

@bbjnick: Önnek joga van a saját blogjában azt írni, amit jónak lát. Ahhoz is, hogy ezt a hozzászólást kimoderálja, noha teljes névvel vállalom. Nekem is jogom van ahhoz, hogy a névtelen kommenteket kimoderáljam a saját blogom mellől. Ha majd névvel jelentkezik, akkor vitatkozhatunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.01.11. 13:10:08

@Zöldi László:

Megtisztel reakciójával!:-)

Természetesen nem fogom kimoderálni. De miért is moderálnám ki, csak mert nem ért velem egyet? (Lassan tíz éve blogolgatok, több blogon is, s eddig összesen két kommentet töröltem, azok sem hozzászólások voltak, hanem reklámspamek.)

Ami azon állítását illeti, hogy Ön csak vezeték- és utónévvel jegyzett hozzászólásokat tűr meg a blogján és/vagy csak azokra hajlandó válaszolni, több sebből is vérzik. Egyrészt: én vezetés- és utónévvel kommenteltem az Ön blogján, mégis törölte hozzászólásomat (hogy nem valódi, hanem fiktív vezeték- és utónévvel, az irreleváns, mivel a valódi nevem, nyilván, ugyanúgy nem mondana Önnek semmit, mint egy nicknév --- s, ha már, akkor már, hogyan állapítja meg egy nicknévről, hogy az valódi név vagy fiktív?:-)). Másrészt: mivel jártam a blogján, tapasztaltam, hogy Ön nyilvánvalóan fantázianéven kommentelők hozzászólásait is megtűri, s nem csak megtűri, de vitázik is azokkal.

Hogy nekem a nicknevesdiről, az anonim kommunikációról, mi a véleményem, többször leírtam. Pld: bbjnick.blog.hu/2014/05/16/_az_anonimitas_nem_csak_a_konfliktuskerules_vagy_a_felelotlen_konfliktuskeltes_eszkoze_lehet_hanem_a

Például Önről annyit tudok, amit a blogjában elmond magáról, ami vagy igaz vagy nem, valójában azonban érdektelen, mert nem a személye érdekel (ha meg nem sértem: az egyáltalán nem érdekel), hanem bejegyzéseinek tartalma. Ha nem értek az ott leírtakkal egyet és ennek hangot adok, az ott leírtakkal vitázom, s nem Önnel, akit nem ismerek (s ha meg nem sértem: nem is szándékozok megismerni). Ha az én blogbejegyzéseimhez szól hozzá valaki, ellenvéleményt fogalmaz meg vagy felhívja a figyelmemet tévedéseimre, mivel a hozzászóló nem ismer és én sem ismerem őt, eszembe nem jutna szavaiba bármiféle személyes támadást vagy sértést belelátni, mert hozzászólása információtartalma érdekel.

A konkrét esetről pedig azt gondolom (meglehet, tévedek, de nem hiszem), hogy Ön azért törölte a kommentjeimet, mert hisz két hozzászólásom volt a bejegyzés alatt, mert felismerte szavaim igazságtartalmát, de nem akarta elismerni azt.
süti beállítások módosítása