Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Provincializmus?

2018.03.06. 05:01 bbjnick

1 „talált szöveg”

„A világmindenségről hetet-havat összecsacsoghatunk, a »provinciá«-nkról nem; ott az első hazug szóra megnyílik a föld.”

Az idézet forrása: Magyar irodalom – Világirodalom (Béládi Miklós beszélgetése Illyés Gyulával, 1969) --- a Világhálón itt olvasható: http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=0000000589&secId=0000052263&mode=html#Illyes_Gyula-Iranytuvel-illyes02368&utm

ertelmisegiekazmszmpxkongresszusan1970_ff_457299.jpg

Németh László, Illyés Gyula, Darvas József, Bognár József és Lukács György az MSZMP X. kongresszusán, 1970 (http://mek.oszk.hu/01900/01906/html/index637.html)

Szólj hozzá!

Elveszíthetjük a jövőt

2018.03.03. 23:59 bbjnick

Olvasom: „...a Manchester Art Galériában leszedték John William Waterhouse (1849–1917) neves angol preraffaelita művész festményét a múzeum faláról. No nem azért, hogy restaurálják, hanem azért, mert a vezetőség szerint megbotránkoztathatja a látogatókat vagy kellemetlen érzéseket okozhat nekik. (...) ...a Hülasz és a nimfák című festmény Héraklész fegyverhordozóját ábrázolja, amint éppen a buja ingoványba csalogatják a Pégai-tó meztelen nimfái, oda, ahol aztán örökre nyoma veszett. A mitológiai jelenetet persze nem művészettörténeti módon, hanem a kortárs politika nyelvén értelmezik, így válik a viktoriánus korszellemben elképzelt mitikus jelenetből egy szexista, hímsoviniszta, a feminista látószöget elhanyagoló, politikailag nem korrekt alkotás. Ám ezen se lepődjünk meg, hiszen a múzeum kurátora döntésében hivatkozik az utóbbi idők szexuális zaklatási botrányaira, a metoo-mozgalomra, azt sugallván, hogy a képen ábrázolt kamaszlányos nimfák és a fiatal férfi rossz gondolatokra bátoríthatja a látogatókat. (...)” (https://magyaridok.hu/velemeny/keprombolas-az-izlesterror-jegyeben-2760724/)

És azt is olvasom, hogy: „...a francia irodalom egyik legnagyobb alakjának, Louis-Ferdinand Céline-nek 105 éves özvegye hosszú évtizedek után beleegyezett abba, hogy kritikai jegyzetek kíséretében újra kiadják az író három antiszemita pamfletjét. Az 1938 és 1941 között kiadott röpiratok, amelyek a világ »elzsidósodásáról«, a szabadkőművességről, a parlamenti demokrácia bűneiről szólnak, a céline-i életmű ellentmondásosságát tükrözik, egyszerre zseniális irodalmi alkotások és a féktelen gyűlölet dokumentumai. »Hát milyen antiszemita pamflet az, amelyik a balettről tartalmaz érzékeny traktátust, vagy amelyik záró passzusa az egyik legszebb prózai szöveg?« – fogalmazta meg a kérdést velük kapcsolatban Esterházy Péter. (...) Most azonban úgy tűnik, hogy tévedtek a Céline-hagyaték gondozói, ugyanis az újrakiadás híre jókora botrányt robbantott ki Franciaországban. A Le Monde jelenti, hogy december 19-én Frédéric Potier, a rasszizmus, az antiszemitizmus és az LMBT-emberekkel szembeni gyűlölet elleni harcért felelős kormányzati szervezet (DILCRAH) vezetője fogadta hivatalában a pamfletek megjelentetését tervező, rangos Gallimard kiadó igazgatóját és a kiadás előszavának megírására felkért Pierre Assouline írót. Potier előzőleg levelet írt Antoine Gallimard-nak, melyben felvilágosítást kért a kiadás körülményeivel kapcsolatban, kiemelve: az antiszemitizmus mostanában tapasztalható erősödése idején különösen érzékeny kérdés, milyen módon jelentetik meg a szövegeket. A találkozón Potier azt kérte a kiadóvezetőtől, hogy a kritikai apparátus kidolgozását egy több tudományterület képviselőit, köztük történészeket is magába foglaló kollektívára bízza, Gallimard és Assouline azonban elutasította a kérést, mondván, elsősorban irodalmi szövegekről van szó, és egy Céline-szakértő megfelelő módon fogja elkészíteni a jegyzeteket. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180110_all_a_bal_az_antiszemita_celine_szovegek_ujrakiadasa_korul)

Churchill mondott valami olyasfélét 1940-ben, hogy ha vitát nyitunk a múlt és a jelen között, azzal elveszíthetjük a jövőt. Érdemes volna ezen minden Céline-műveket betiltató, klasszikus festményeket múzeumok faláról leszedető stb. hülyének elgondolkodnia.

agoogleeltorliatortenelmetillusztracio_ff_457257_bbjnckblghz.jpg

(https://searchengineland.com/figz/wp-content/seloads/2014/08/rtbf2-right-forgotten-erase-ss-1920.jpg)

2 komment

Censored by Google

2018.02.18. 23:11 bbjnick

Idézek egy „párbeszédet” egy hír alatti kommentfolyamból (innét: http://mandiner.hu/cikk/20180215_europai_bizottsag_a_facebook_nem_felel_meg_az_unios_fogyasztovedelmi_szabalyoknak):

- Engem a Twitter vagy a Facebook manipulációi kevésbé zavarnak, mivel egyiket sem vagyok kénytelen használni (így nem is használom), annál inkább a Google aljas és sunyi cenzúrája és tartalommanipulációi. A világból ma már csak az látható, amiről a Google úgy dönt, hogy látnod szabad és ezzel kegyetlenül vissza is él.

- Ez csak bullshit. Mindent meg lehet találni, ha tudod, hogy hol keresd. Ehhez csupán annyit kell megtanulni, hogy hogyan tedd fel a kérdést.

- Ha tudod, hol keresd, akkor nincs szükséged keresőprogramra. :-) Egyébként pedig, bármit megtanulhatsz, ha egy tartalmat blokkolnak, akkor az nem érhető el.

- Ezzel az erővel térképre sincs szükség, mert tudod, hogy a cím, ahová indultál, Magyarországon van. Blokkolni csak az elől lehet bármit, aki nem ismeri és érti az internet működését. Ha nem tudsz pár kattintással megkerülni egy blokkolást, az nem baj, mert megtanulható a megoldás. A baj a sommás megállapításaiddal van.

- Ha, mint te magad állítod, a blokkolásokat kerülgetni kell az interneten, akkor az éppen hogy igazolja sommás megállapításaimat.

agoogletorliamultatillusztracio_ff_457200_bbjnckblghz.jpg

(https://marketingland.com/wp-content/ml-loads/2014/08/rtbf-right-forgotten-erase-ss-800.jpg)

Szólj hozzá!

Honnan tudja a Szél Bernadett... avagy hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak

2018.02.17. 23:11 bbjnick

Olvasom: „(...) Hivatalosan megkezdődött szombaton az országgyűlési képviselő-választási kampány időszaka. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon indul és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart. (...) A jogszabály szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180217_hivatalosan_is_elkezdodott_a_kampanyidoszak)

Engem meg felhívott a Szél Bernadett. Már megörültem, hogy beszélgethetek egy kicsit ezzel a rendkívül kedves és szimpatikus politikusnővel, de bármit kérdeztem tőle csak a magáét hajtogatta, nem reagált. Úgyhogy leraktam a kagylót. Nem titkolom, van bennem egy kis csalódottság.

No, de a történet nem ért véget itt. Amint letettem a telefont, a feleségem nyomban kiabált a konyhából, hogy „ki hívott?”. Mondtam neki, hogy „a Szél Bernadett”. Erre ő: „honnan tudja a Szél Bernadett a te telefonszámod?!”.

Hát, így.

szel_bernadett_foto_ff_457293_bbjnckblghz.jpg

(http://www.hetek.hu/files/images/2017/43/szel_bernadett4.jpg)

Szólj hozzá!

Mi más oka lehetett?

2018.02.03. 23:11 bbjnick

Kérdésem volna: Hitler valamennyi kelet-közép- és kelet-európai szövetségesét, Horthy kivételével, háborús bűnössé nyilvánították és elítélték. Hogy Horthy esetében erre nem került sor, annak, ugyan, mi más oka lehetett, minthogy mind a nyugati Szövetségesek, mind a szovjetek úgy ítélték meg tevékenységét, hogy a körülményekhez képest maximálisan megtett mindent a veszteségek minimalizálásáért és a háború mielőbbi lezárásáért?

horthymiklosidoskoraban_foto_01_ff_335457.jpg

÷ ÷ ÷

Kapcsolódó bejegyzések

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=horthy&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

1 komment

Így élünk Magyarországon 2018 januárjában: „A kegyeletsértő mise”

2018.01.29. 05:01 bbjnick

1.

Olvasom: „(...) Horthy Miklósért tartanak misét január 27-én a budapesti Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, ugyanakkor a szombati napon lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, így a holokauszt emléknapja is. A mise (...) időzítése és tartalma nagy port kavart, az MSZP pedig az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül közleményben tiltakozik a megemlékezés ellen. A pártok közül még a DK is megszólalt a mise ügyében, ők közleményükben azt írták, nem is kívánják kommentálni az eseményt. Az MSZP közleményt jegyző Kunhalmi Ágnes és Harangozó Tamás írásában »szégyenletesnek« nevezte a misét és annak időzítését, miután a zsidótörvényeket Magyarországon Horthy kormányzása alatt fogadták el. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180124_horthy_mise_ellen_tiltakozik_a_baloldal)

Nos, akkor itt és most ragadjuk meg az alkalmat és a hülyék, a hülyébbek és a kunhalmiágnesek kedvéért tisztázzuk, hogy mit is jelent misét mondatni valakiért: Régi katolikus hagyomány, hogy a szentmise keretében személyesen is belekapcsolódjunk a megváltás misztériumába, Krisztus megváltó keresztje elé hozzuk, ami igazán fontos számunka, és közösen imádkozzunk érte: halottainkért, szeretteinkért, jószándékra.

2.

Olvasom: „(...) Nem állt szándékában a szervezőknek feszültséget kelteni az egykori kormányzóért idén is bemutatni tervezett emlékmisével – nyilatkozta Osztie Zoltán a plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének korábbi elnöke. A Horthy Miklós kormányzó évfordulója kapcsán felmerült negatív reakcióra a plébános pozitív lépésekkel válaszolt: sem a Horthy-megemlékezést, sem a misét nem tartják meg, mivel annak időpontja egy napra esik a Holokauszt emléknapjával. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180125_nem_lesz_sem_megemlekezes_sem_szentmise_horthy_halalanak_evfordulojan)

Idézek egy párbeszédből a hír alóli kommentsorból:

— A hálás zsidóság koszorúja a Horthy-kriptában: http://m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/01/horthy-zsidok2.jpg Lehet tiltakozni, hülyék!

— Pontosabban a hálás túlélő zsidók koszorúja. Csak sajnos ők vannak kevesebben. Az a kb félmillió, főleg vidéki, kevéssé tehetős magyar állampolgár a vélt vagy valós származása miatt meg a gázkamrákban végezte. Ezért lenne kegyeletsértő egy mise Horthy halálának évfordulóján.

— Fogalmad sincs mit jelent misét mondatni valakiért! („Régi katolikus hagyomány, hogy a szentmise keretében személyesen is belekapcsolódjunk a megváltás misztériumába, Krisztus megváltó keresztje elé hozzuk, ami igazán fontos számunka, és közösen imádkozzunk érte: halottainkért, szeretteinkért, jószándékra.”) Misét mondatni valakiért nem lehet kegyeletsértő.

— A magyar katolikus egyház által bekapcsolódóni a misztériumba? Pláne Horthyért mondott misén? Pont a halottaink, szeretteink tisztelete miatt kell nemet mondanunk egy Horthyért mondott misére. Legyen az az unokája dolga.

— Ezt most nem igazán értem. Ki kényszerít téged arra, hogy Horthyért mondott misére menj?

ahalaszsidosagkoszoruahorthskriptaban_01_ff_343457.jpg

÷ ÷ ÷

Kapcsolódó bejegyzések

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=%22%C3%8Dgy+%C3%A9l%C3%BCnk+Magyarorsz%C3%A1gon%22&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

Ha farkas jár az akolban

2018.01.19. 05:11 bbjnick

Olvasom: „A vasárnapi mise után civilben fordult a templomban ülő hívekhez Németh László esperes, a hódmezővásárhelyi Szent István téri plébánia vezetője. A plébános az ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter Hír TV-ben elhangott interjúja miatt érezte úgy, hogy még az áldás előtt fel kell szólalni. Márki-Zay Péter – aki egyébként az egyházközségben együtt dolgozik Németh Lászlóval [Márki-Zay a plébániai egyháztanács világi vezetője] – az említett interjúban a kommunista diktatúrához hasonlította a jelenlegi rendszert, ami Németh szerint »rendkívül merész kijelentés«. A plébános ezután felsorolta, hogy a magyar katolikus egyház és Hódmezővásárhely mennyi mindent köszönhet a kormánynak. (...) Majd kijelentette: szerinte a hívek mindezeket megismerve tudnak majd helyesen dönteni a szavazófülkében.” (http://mandiner.hu/cikk/20180114_a_templomban_szidta_az_ellenzeki_jeloltet_a_plebanos)

A plébánosnak kötelessége megszólalnia, ha farkas jár az akolban, ha a rá bízott közösségen belül történik visszaélés (márpedig a Németh–Márki-Zay-„ügyben” ez a helyzet).

„(...)

Jn 10.1
»Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló.
Jn 10.2
Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora.
Jn 10.3
Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket.
Jn 10.4
Amikor mindegyiket kivezeti, elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját.
Jn 10.5
Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját.«
Jn 10.6
Ezt a példabeszédet mondta nekik Jézus, de nem értették, mit akart vele mondani.
Jn 10.7
Jézus folytatta: »Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok a juhok számára a kapu.
Jn 10.8
Azok, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok.
Jn 10.9
Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál.
Jn 10.10
A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.
Jn 10.11
Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért.
Jn 10.12
A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem sajátjai, otthagyja a juhokat és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket.
Jn 10.13
A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
Jn 10.14
Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem,
Jn 10.15
mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért.
Jn 10.16
De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is ide kell vezetnem. Hallgatni fognak szavamra, s egy nyáj lesz és egy pásztor.
Jn 10.17
Azért szeret az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd újra visszavegyem.
Jn 10.18
Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van rá hatalmam, hogy visszavegyem. Ezt a parancsot kaptam az Atyától.«

(...)”

Szólj hozzá!