Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Hóman szobra és Donáth szobra

2017.11.27. 05:01 bbjnick

Olvasom: „Az Újraírt narratívák az emlékezetpolitikában című rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, valamint Bayer Zsolt publicista beszélgetett átpolitizált történelmi témákról. Hóman Bálint és Donáth György személye kapcsán mindannyian úgy vélekedtek: szobrot érdemelnének. Schmidt szerint le kell számolni azzal a narratívával, amely mindent a második világháború elvesztéséhez köt, és csak a győzteseknek ad legitimációt.” (http://mandiner.hu/cikk/20171124_schmidt_maria_ujra_felallittatna_donath_gyorgy_szobrat)

1. ...Ma Magyarországon több szobra is van például Bajcsy-Zsilinszky Endrének, aki „címzetes” antiszemita volt (ami, jegyezzük meg, egyáltalán nem volt büntetendő vagy akár csak társadalmilag elfogadhatatlan is B.-Zs. korában), zsellérverő dzsentri (nevéhez köthető Áchim András agrárszocialista politikus halálos megsebesítése), a magyar nemzeti radikalizmus „atyamestere”, nemzeti radikális és kisgazdapárti nemzetgyűlési képviselő a Horthy-korszakban, a német megszállás után pedig a (megszállást követően nyomban formálódni kezdő) németellenes ellenállás egyik jelentős személyisége vagy éppen Erdei Ferencnek, aki formátumos falukutató szociológus-szociográfusból, parasztpárti politikusból a negyvenes évek második felére Rákosi „cipőpucolója”, a Rákosi-rendszer földművelésügyi és igazságügyi minisztere lett, majd a Kádár-korszakban az Agrártudományi Kutatóintézet vezetőjeként az erőszakos téeszesítés főideológusa és szakmai vezetője. Ha nekik több szobra is lehet ma Magyarországon, akkor Hómannak vagy Donáthnak miért is nem lehet szobra? Mennyivel kevésbé ellentmondásos Bajcsy-Zsilinszky vagy Erdei közéleti pályája, mint Hómané vagy Donáthé?... (Innét: http://mandiner.hu/cikk/20171124_schmidt_maria_ujra_felallittatna_donath_gyorgy_szobrat#commentanch6258737)

2. ...Miért is nem lehet Hómannak vagy Donáthnak szobra? A kommunista gyilkosságok-tömeggyilkosságok áldozataira azért nem szabad (azért nem comme il faut, nem „demokrata” magatartás, sőt, nem ritkán gúny tárgya is bizonyos körökben) emlékezni, mert e gyilkosságok-tömeggyilkosságok elkövetői (vagy közvetlen leszármazottaik) ma is közöttünk élnek (mit élnek, élik világukat!). Ezért nem lehet szobra Hómannak (akit a váci ávósbörtönben kínoztak halálra) vagy Donáthnak (akit koncepciós perben ítéltek el és akasztottak fel), mivel őket is a kommunisták gyilkolták meg, tehát emlékezetük a kommunista bűnök mementói is... (Innét: http://mandiner.hu/cikk/20171124_a_szovjetunioba_hurcolt_szazezrekre_emlekeznek_szombaton#commentanch6259180)

÷ ÷ ÷

Néhány kapcsolódó bejegyzés

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=don%C3%A1th&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=h%C3%B3man&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=kommunist&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr813396495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása