Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Kilenc osztályos cigányiskola

2017.03.10. 05:01 bbjnick

...Akár ha a kilencvenes évek iskoláival hasonlítjuk össze a mai iskolákat, nem is „mintha egy másik országban”, hanem egyenesen „mintha egy másik bolygón” járnánk. A 2000 előtti iskolák tanulói a nyolcvanas években és a kilencvenes évek első éveiben születtek, egy a mainál jóval magasabb létszámú – a nyolcvanas évek elején még évente kb. 140000 gyerek született, ez a szám 2000-re 100000 alá esett, ma évi 90000 körül mozog – és teljesen más szociális-szociokulturális hátterű – 1999-ben az általános iskolai tanulók 11%-a volt HH-s és HHH-s (hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű), 2006-ban 33%-uk, 2010-ben 46%-uk – „emberanyagot” alkottak. 2000-től kezdtek beérkezni az iskolákba – az évről évre csökkenő születésszámok és tanulói létszámok mellett is – egyre nagyobb számban és egyre elképesztőbb körülmények közül azok a gyerekek, akik a Horn-kormány 1994-es, a GYES (gyermekgondozási segély) bizonyos idejű munkaviszonyhoz kötését eltörlő rendelkezésének „inspirációjára” születtek („megélhetési szülés”): míg az Ezredfordulón az általános iskolai tanulóknak csak körülbelül egytizede volt „problémás hátterű”, ma már fele... (http://bbjnick.blog.hu/2016/01/22/_nem_is_mintha_egy_masik_orszagban_hanem_egyenesen_mintha_egy_masik_bolygon_jarnank)

„A kormány támogatni fogja a plusz egy év, azaz a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetését, de pontosan be kell mutatni, hogy az az elvárt célokat hogyan szolgálja - közölte Palkovics László oktatási államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi ülése után sajtótájékoztatón Budapesten. (...) Az államtitkár jelezte: a kilenc évfolyamos iskola ütemezése a köznevelési kerekasztal feladata lesz. Hozzátette: a plusz egy év az óvoda és az iskola közé épülhetne be, felette az iskolarendszer nem alakulna át. (...) Csépe Valéria elmondta: az alapkészségek fejlesztését végezné ez a plusz évfolyam, az óvoda és az iskola közötti szakadékot hidalná át. (...)” (http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/johet-a-kilenc-evfolyamos-altalanos-iskola-484372)

Idézek egy kommentsorból (http://mandiner.blog.hu/2017/03/09/kilenc_osztalyos_iskola_uj_remeny_az_orszagnak#comments):

– Szabad kérdezni? Ha az óvoda nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a felzárkóztatás terén, akkor a plusz egy év iskola, ugyan, miért (és mitől?) volna hatékonyabb e téren? És mi legyen az iskolaérettekkel? Ők a felzárkóztató év alatt esélyt kapnak ahhoz, hogy hozzáhülyüljenek az iskolaéretlenekhez? Több tanárt is ismerek, akiknek az iskolái az elmúlt tíz-tizenöt évben szinte teljesen elcigányosodtak, ők azt mondják, hogy nem az értelmi képességekkel van elsődlegesen a probléma, hanem a szociokulturális attitűddel: a cigánygyerek másként reagál ugyanazokra az impulzusokra, mint a magyargyerek. Ha az iskolák bevezetik a cigánydrillt, mi lesz a kisebbségbe kerülő magyargyerekekkel? Vagy az ő hátrányuk nem hátrány?

– Előbb egy tisztességes államvalláshoz kellene idomítani a magánbabonáikat! (...) Cigány pasztorálás, kooperatív készséget adó ifjúsági mozgalmak, értelmes szabadidős tevékenység, sport, tehetségesek kiemelése, saját vezetők, férfi tanárok, pozitív példaképek... Szóval, jóval összetettebb feladat kiverni az otthonról hozott hülyeséget belőlük, hogy legyen helye a jónak, mint azt első látásra gondolnánk.

– Hát, igen. De mindennek az alapja, hogy elkezdjünk nyíltan beszélni. Lásd: http://magyarido.blog.hu/2011/01/30/jegyzetek_a_zemberek_es_a_zalapitashoz_2011_januar_30

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr1812374383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása