Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...svájci atom...

2016.11.28. 14:11 bbjnick

Olvasom: „Népszavazással döntött Svájc népe arról, hogy nem támogatják az atomerőművek előrehozott bezárását. (...) A kezdeményezés szerint 45 évben kellene korlátozni a svájci atomerőművek működési idején, az újabbak építését pedig meg kellene tiltani. Ezzel 2029-ig minden svájci atomerőmű leállna. A svájci választók azonban a vasárnapi népszavazáson elutasították a zöldek kezdeményezését. A szavazók 54,2 százaléka nemet mondott az atomerőművek előrehozott bezáratására. (...)” (mandiner.hu/cikk/20161127_nemet_mondtak_a_svajciak_az_atomeromuvek_bezarasara)

Két rövid észrevétel(em) a hír alól, a kommentsorból:

1. ...Az atomenergia olyan, mint a művi abortusz: logikus, de vállalhatatlan válasz egy létező „problémára”. Úgy erkölcsileg vállalhatatlan megoldanunk egy problémát, hogy annak terhét és kockázatát másra terheljük, az áldozatot mással fizettetjük meg. A szavazás eredményéből is kitetszik, hogy ez egy komoly dilemma: nem véletlen, hogy mindössze 4%-on múlott a kimenetele. Úgy látszik, a svájciak 4%-kal hiszik magukat okosabbnak, mint amilyen tisztességesek...

2. ...Azért, ha jól belegondolunk, van ebben az atomenergia-történetben valami döbbenetesen primitív és rémítően groteszk (is): a modern ember meghasítja az atommagot, hogy vizet melegítsen vele! Gőzgépet hasadóanyaggal fűteni épp olyan okos (és funkcionális) tevékenység, mint, mondjuk, a Bibliát asztalláb-alátámasztásra használni. És a XX.-XXI. századi emberiségnek hetven év kevés volt, hogy elkezdjen benne motoszkálni a felismerés: itt valami nem klappol! [........../.]...

svajcatomeromuzaszlo_ff_457229.jpg

2 komment

...diktatúra és demokrácia...

2016.11.26. 14:51 bbjnick

1 jegyzet

...A diktatúra és a demokrácia között az a különbség, hogy míg a diktatúrákban nyilvánvaló a népek számára, hogy kit tekinthetnek felelősnek szenvedéseikért, addig a demokráciákban a sanyargatók, a felelősségmegosztás elvére hivatkozva, magára a népre hárítják a felelősséget... (Innét: mandiner.hu/cikk/20161126_ungar_peter_a_diktatura_nem_romantikus_nem_meno#comment5318349)

Szólj hozzá!

Historia est magistra vitae

2016.11.25. 15:05 bbjnick

1 jegyzet

„Historia vero testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis” (Cicero, De Oratore, II, 9, 36) („A történelem az idők tanúja, az igazság világossága, az emlékezet élete, az élet tanítómestere, a múlt idők hírnöke”)

...Amikor a régiek azt mondták, hogy a történelem az élet tanítómestere, akkor nem csak arra gondoltak, hogy a történelem példatár, amiből párhuzamokat, analógiákat meríthetünk, hanem arra is, hogy a történelem megismerésén és megértésén keresztül válhatunk azzá, amik maximálisan lehetünk (vagy lehetünk azzá, amivé maximálisan válhatunk)... (Innét: mandiner.blog.hu/2016/11/23/a_tortenelem_visszatert/full_commentlist/1#c31796380)

kleio_v_clio_tekercsetolvasomuzsa_v_sz_i_boiotiaivororsalkosvaza_274457_ff_bbjnckblgbjhz.jpg

÷ ÷ ÷

Kapcsolódó tartalmak a magyarido.blog.hu-n és a bbjnick.blog.hu-n:

magyarido.blog.hu/search?searchterm=t%C3%B6rt%C3%A9nelem&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

bbjnick.blog.hu/search?searchterm=t%C3%B6rt%C3%A9nelem&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

Valamennyit

2016.11.22. 17:37 bbjnick

Idézek 1 kommentsorból (mandiner.hu/cikk/20161122_bayer_zsolt_dk_rtl_poce_1):

– Az egyház hány pedofil papot adott a hatóságok kezébe, hogy eljárást indítsanak ellenük?

– Valamennyit. XVI. Benedek pápa (2010. március 19-i) lelkipásztori levele az írországi katolikusokhoz világosan kimondja, hogy valamennyi szexuális visszaélést elkövetett papnak jelentkeznie kell a világi hatóságok előtt és alá kell vetnie magát az eljárásoknak.

„(...)

7. Azokhoz a papokhoz és szerzetesekhez, akik szexuálisan visszaéltek a fiatalokkal

Visszaéltetek a bizalommal, amit ártatlan fiatalok és szüleik helyeztek belétek. Ezért felelnetek kell a mindenható Isten előtt és az erre létrehozott bíróságok előtt. Elvesztettétek Írország népének megbecsülését és szégyent és gyalázatot hoztatok paptestvéreitekre. Azok, akik közületek papok, megsértettétek a papi rend szentségét, amelyen keresztül Krisztus jelenvalóvá válik bennünk és cselekedeteinkben. Amellett, hogy hatalmas károkat okoztatok áldozataitoknak, nagy kárt okoztatok az egyháznak és a papságról és szerzetességről való közvélekedésnek.

Arra buzdítalak benneteket, hogy végezzetek lelkiismeret-vizsgálatot, vállaljátok felelősségeteket a bűnökért, amelyeket elkövettetek és alázattal juttassátok kifejezésre sajnálkozásotokat. Az őszinte megbánás megnyitja a kaput Isten megbocsátása és a tényleges megjavulás kegyelme előtt. Személyesen imát és penitenciát kell végeznetek azokért, akiket megbántottatok, hogy így ti is tegyetek cselekedeteitek jóvátételéért. Krisztus megváltó áldozatának hatalma van megbocsátani a legsúlyosabb bűnöket is és a legszörnyűbb rosszból is képes jót teremteni. Ugyanakkor Isten igazságossága megköveteli tőlünk, hogy adjunk számot cselekedeteinkről anélkül, hogy bármit is rejtegetnénk. Ismerjétek el nyilvánosan vétkeiteket, vessétek alá magatokat az igazságszolgáltatásnak, de ne veszítsétek el reményeteket Isten irgalmában.

(...)” (uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1463)

xvidenedekpapa_22112016m_316457_ff_bbjnckblghz.jpg

Szólj hozzá!

De miért?

2016.11.20. 21:53 bbjnick

Olvasom: „(...) Egy percig sem mentegetném Sztálint: megalomániás gyilkos volt, aki több millió ember haláláért felel. De egyenlőségjelet tenni a holokauszt és e közé történelmileg tévedés. (...)” (index.hu/kultur/cinematrix/2016/11/19/deborah_lipstadt_interju_holokauszttagadas_david_irving/)

...De miért?... (Innét: tortenelem.mandiner.hu/cikk/20161119_deborah_lipstadt_szeretjuk_letagadni_a_tortenelem_kinos_reszeit#comment546939)

nemetszovjettisztkezfogasalengyelorszag1939_457316_ff_bbjnckblghz.jpg

÷ ÷ ÷

2 kapcsolódó bejegyzés

bbjnick.blog.hu/2015/05/28/_a_holokauszt_mint_diszciplina

bbjnick.blog.hu/2012/06/18/_a_holocaust_ugyanis_lenyegi_jellemvonasa_szerint_nem_tortenelmi_esemeny

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása