Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

…miért is „menthetetlen és igazolhatatlan”…?

2015.09.21. 08:29 bbjnick

1 jegyzet

Előzmény: bbjnick.blog.hu/2015/09/15/l_p_elveszett_tisztessege

…Egyszer valaki már tényleg mondhatna egy épkézláb magyarázatot arra, hogy miért is „menthetetlen és igazolhatatlan” reakció az, ha valaki a hátulról rázúduló tömeg felé fordulva és az előlük való elfutás lehetőségében meggátolva elrúgja maga elől az épp felé rohanókat?! Mit kellett volna tennie? Behunyni a szemét, hagyni magát föllökni és megtaposni? (Ha nem egy „nemzeti radikális”, hanem egy mainstream vagy liberálbolsi médium operatőrnőjével esik meg az eset, most hősként ünnepelnék, sztárolnák a lélekjelenlétéért, nemde?) Szóval, hogy is van ez?... (Innét: jobbegyenes.blog.hu/2015/09/20/a_lefejezett_merkel_es_a_meglincselt_laszlo_petra_sirva_rohogos_ancmacio_a_migracios_valsagrol#comments)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr427805236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.09.23. 08:31:29

Volna két szerény megjegyzésem. Az első a szóhasználat - ami nem a blog íróját jellemzi, hanem a sajtót.

A hölgyet állandóan úgy emlegetik, mint "operatőrt". Ezzel szemben (meglehet, a televízióban pongyola fogalmazásban ez elmegy) a riportok készítésénél általában nincsen jelen operatőr, azaz a megvilágítást kialakító, kitaláló - esetleg dramaturgiailag a rendező elképzelésével, látványvilágával egyeztető - személy. Ideális esetben a rendező legközelebbi munkatársa: felelős a FiIm látványvilágáért legalább annyira, mint az "Art DIrector".

Aki viszont ott van, az a "kameraman" (esetleg a végén két n-nel); az a személy, aki a kamerát kezeli. Kedvenc francia kifejezésemmel élve ("Cadreur") a Keretező; aki a Valóság gömbszerűen minden irányba a végtelenségig kiterjedő halmazából bekeretezi azt az apró részt, amit A Rendező és Az Operatőr A Nézővel láttatni kíván. Teszi ezt oly módon, hogy a kép hatását mindenféle kameramozgató- valamint optikai (elektronikus) módon is befolyásolja: erősíti, gyengíti; egyes kiemel (például az élesség áthelyezésével), mások tompít. Természetesen ezeket a hatásokat nem ő találja ki: ez a két "főnök" feladata - a kameraman csak végrehajtja, adott esetben pedig jelzi, ha valami nem stimmelt.

Mindezekhez a riportokat képpel megtámogató tévésnek semmi köze sincsen - ő csak dokumentál. Esetleg bekapcsolja a kamera fölé szerelt aprócska fejlámpát, hogy a sötét háttér előtt a Néző kivesehhe a riporter képét...

________________________

A fontosabb dolog viszont az, hogy ez a személy (nevezzők idézőjelesen operatőrnek :-P) anyagilag is felelős a rábízott, több milliós értékű felszerelésért. Ha annak bármiféle baja történne (mondjuk a Kamera véletlenül belerúgna egy békésen arra korzózó egyén lábába), ennek következményeit a kamerát a kameraraktárból felvevő felelős egyénnek kell viselnie.
(Ha van érvényes biztosítás a felszerelésre, akkor nem az egészet...)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.09.24. 17:02:58

@Mormogi Papa:

1) Oké, Sven Nykvist és Vagyim Juszov az operatőr, nem László Petra:-) Azért használtam az operatőnő kifejezést, mivel a sajtó is ezt használta a nevét pedig nem akartam emlegetni.

2) Mikor még kezdődött ez az egész ocsmány médiabalhé, ha itt a blogon talán nem, de kommentekben én is hivatkoztam arra, hogy egy "operatőr" felelős az általa használt technikáért. Ha letiporják László Petrát a rendőrkordont átszakító migránsok, akkor nem csak őt törik össze, hanem a kamerát is. Ha nem ilyen "talpraesett", akkor most nem csak a sérüléseit gyógyíttathatná, hanem fizethetné a tönkrement technika árát is.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.10.06. 14:29:28

@bbjnick:
Hosszasan gondolkoztam, mi módon reagáljak és hol.
LEgelébb is nagyon örvendek, hogy megemlítetted Sven Nykvist-et, aki annyit tett a szép képekért.
www.imdb.com/name/nm0005815/?ref_=fn_nm_nm_1
Érdemes elolvasni ezt a lelkesedéssel teli módon megírt életrajzát:
www.imdb.com/name/nm0005815/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

Sajnos már majdnem 10 éve, hogy elment - a filmeken kívül alkotott egy speciális objektívet is, amivel közeli és távoli képrészeket egyaránt élesen lehetett ábrázolni. Legalább így emlékszem - bár azt a bizonyos fényképet nem dobta ki a kereső :-(

Amit viszont végképpen nem értek (elnézést kérve előre is a hölgyektől, de mégis): miért kell egy potenciális veszélyzónába éppen női operatőrt küldeni?
Mint legutóbb olvastam, az átvándorlókat már egymástól is védeni kell Németországban, egyes táborokban. Bocsánat: központokban - mielőtt még valaki rosszra gondol, mint Móricka, akinek (mint az köztudott, Mr. Tájföl) mindenről…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.10.06. 14:33:24

Kedvenc Bergamn filmemnek ugyan nem Ő volt a mestere - ám találtam ott vélhetően magyar (bár bécsi születésű) hölgyet, nem is akármilyen poszton:
Katinka Faragó ... script girl (as Katherina Faragó)

www.imdb.com/title/tt0050986/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm

www.imdb.com/name/nm0267026/?ref_=ttfc_fc_cr17

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.10.06. 14:35:15

Ejnye, kiszaladt a komment, pedig még javítani szerettem volna az elütést.
Természetesen Ingmar Bergman -ról van szó :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.10.09. 16:27:56

@Mormogi Papa:

A híroperatőri munka minden, csak nem női munka. Általában sem, hiszen egy híroperatőrnek, hogy munkáját hatékonyan tudja végezni erősen határozottnak, beleállósnak, hogy ne mondjam, erőszakosnak kell lennie. Még egy köznapi helyzetben is kerülhet egy híroperatőr durva helyzetekbe, nemhogy egy háborús vagy válsághelyzetben. Soha nem értettem, hogy miért tesznek ki nőket ilyen, kifejezetten veszélyes szituációknak. Hatalmas felelőtlenség és/vagy cinizmus.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.10.09. 20:01:06

@bbjnick: Hmmm… Mostanság egyáltalán nem ritka az erősen határozott, hogy ne mondjam durva biológiailag nőnemű személy. Mindazonáltal… mégse tenném ki őket ilyen helyzetnek - még akkor se, ha esetleg fizikailag is inkább hasonlítanának szumó-birkózóra ;-)
Ellenben tartok tőle, hogy már ezzel is kivívtam néhány harcos szellemű hölgy ellenszenvét :-(
Egyben nem tudom nem okul venni az efféle viselkedést, mikor negyvenesen "mamahotelben" lakó férfiakról hallok. Hogy az alternatív kapcsolatokat keresőket (most eléggé pécé voltam, nem ? :-P) ne is emlegessem…
süti beállítások módosítása