Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

(Not) One Of Us?!.

2014.08.05. 09:03 bbjnick

Olvasom: „Brüsszel szerint okafogyott az Egy közülünk polgári kezdeményezés

A kezdeményezés arra irányult, hogy az EU szüntesse be olyan tevékenységek finanszírozását, amelyek emberi embrió elpusztításával járnak. (...)

(...)

Ami a nemrégiben bevezetett európai polgári kezdeményezés intézményét illeti, az uniós szabályok értelmében a megfelelő számú aláírások hitelesítését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell a kezdeményezés elindítóit, akik részletesen ismertethetik javaslatukat, emellett pedig az Európai Parlamentnek meghallgatást kell tartania a témában. Azt követően a bizottság választhat, hogy új uniós jogszabály megalkotásával vagy a már létező rendeletek, irányelvek módosításával tesz eleget a kezdeményezésnek. A brüsszeli testület dönthet úgy is, hogy nem teljesíti a kezdeményezés követeléseit, ám ezt meg kell indokolnia.

Ebben az esetben ez utóbbi történt. A kezdeményezők eleget tettek annak a követelménynek, hogy egymilliónál több aláírás gyűjtsenek össze legkevesebb hét uniós tagállamból. Az Egy közülünk szervezői 1 721 626 hitelesített aláírást tudnak felmutatni, amelyeket 18 tagállamban - köztük Magyarországon - gyűjtöttek össze. A szervezők áprilisban találkoztak az Európai Bizottsággal, majd nyilvános meghallgatást is tartottak az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság azonban arra a következtetésre jutott, hogy az uniós finanszírozás jelenleg meglévő - nemrég megvitatott és elfogadott - keretei megfelelő szabályozási környezetet biztosítanak.” (www.hirado.hu/2014/05/28/brusszel-szerint-okafogyott-az-egy-kozulunk-polgari-kezdemenyezes/)

Olvasom: „Perre mennek Európa történetének legnagyobb aláírásgyűjtési akciójának szervezői. Az Egy közülünk Európai Polgári Kezdeményezés keresetet indított az európai intézményekkel szemben

(...)

Emlékezetes, hogy ez év május 28-án a Barroso-bizottság váratlanul elgáncsolta az Egy közülünk európai polgári kezdeményezést, Európa történetének eddigi legsikeresebb petícióját. A kezdeményezést Európa-szerte csaknem két millió ember támogatta. Az akció azon tevékenységek brüsszeli finanszírozásának beszüntetésére irányult, amelyek még meg nem született emberi életek kioltásával járnak.

A kereseti kérelmében az Egy közülünk kezdeményezés azt kifogásolja, hogy a jogszabály javaslatára és a benne megfogalmazott kérdésekre nem kapott megfelelő választ.

(...)

...azt is állítják, hogy a Bizottság megsértette a demokratikus működés elvét...

(...)

A kereset továbbá azt is állítja, hogy a 211/2011 EU rendelet nem áll összhangban az Európai Unió Szerződéseivel.

(...)

Végezetül, mivel valódi demokrácia hiányában értelmetlenné válik bármilyen kérdés felvetése, a beadvány elsődleges célja nem az Egy közülünk kezdeményezés tartalma, hanem az az eljárás, amelyet a Európai Bizottság alkalmazott vele kapcsolatban. Mindez immár nem csak az élethez való jogról szól, hanem a demokráciáról is. A beadvány elsődleges célja ugyanis, hogy az EU tisztázza, miről is szól az európai polgári kezdeményezés és hogyan kellene eljárni vele kapcsolatban. Mindennek tisztázása valamennyi uniós állampolgár érdekét szolgálja - függetlenül attól, hogy ellenezte, vagy támogatta az Egy közülünk kezdeményezést.

Az Egy közülünk szervezőinek keresete egyértelmű válaszút elé állítja az Európai Unió Bíróságát: vagy elfogadja az abban foglaltakat, és ezáltal az európai polgári kezdeményezés azzá válik, amire létrehozták: a részvételi demokráciának egy komoly és alkalmazható eszközévé; vagy a kereset elutasításával egyértelművé teszi, hogy az európai polgári kezdeményezés alkalmatlan a részvételi demokrácia gyakorlására.” (csaladhalo.hu/cikk/hatter/perre-mennek-europa-tortenetenek-legnagyobb-alairasgyujtesi-akciojanak-szervezoi)

egykozulunkalairasgyujtomozgalom_kep01_457245_.jpgAz Egy közülünk facebook-oldala: www.facebook.com/egykozulunk

Köszönöm @Mormogi Papának, hogy fölhívta figyelmemet a keresetre!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr476574501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.08.05. 12:19:43

Nos, szerintem a beadvány - és annak fogadtatása - alapvetően arról szól majd (illetve arról dönt), hogy az EU jelenlegi formájában valójában micsoda?
Tekinthető-e demokráciának olyan képződmény, ami a neki nem tetsző (vagy érdekeit sértő); ám az általa felállított szabályoknak mindenben megfelelő véleménynyilvánítást lesöpri az asztalról?
Vannak-e "egyenlőbbek" az EU véleményalkotói között?
Illetőleg az EU kettős mérce alapon működik-e?
Ezek a fontos kérdések dönthetnek arról is, hogy
"Menjek, vagy maradjak?"
Mert ezzel a kérdéssel előbb- utóbb minden európai ország valódi demokratái elő fognak hozakodni - mivel ez lelkiismereti kérdés is számukra.
Akkor majd ki fog derülni, hogy a valódi demokraták nem azok, akik a szájukon viselik a demokráciát; hanem azok, akik a szívükben… bármilyen kellemetlen lesz is ez a doktrinereknek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.08.07. 05:39:57

@Mormogi Papa:

Az EU nagyon látványos és egyre kínosabb működési zavarokkal küzd. Mondjuk, szerintem, ezen a Bíróság csak tovább ront, mert még több következetlenséget és esetlegességet visz be az amúgy is zavaros és problémás működésbe. Én nem tudom és nem is akarom megszakérteni a kérdést, nem tudom, hogy ebből mennyi a struktúra sara és mennyi a bürokráciáé, mennyi szabályozási probléma és mennyi személyi alkalmatlanságok következménye, de hogy így, ahogy most működnek, még azt a kevés bizalmat is eljátsszák, amivel még bírnak a polgárok részéről, az nyilvánvaló. Alapvetően át kellene gondolni, mind a struktúrát, mind a szabályozást, mind a személyi-személyzeti politikát, mert minél jobban megpróbálják elkenni, eltusolni a gondokat annál nagyobb slamasztikába kerülnek (kerülünk).

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.09.24. 21:42:49

További fejlemények az ügyben - ld. mélen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.27. 05:32:17

@Mormogi Papa:

Köszönöm! Utólagos engedelmeddel posztosítottam:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.09.27. 18:30:55

@bbjnick: Mint persze kitaláltad, épp' ez volt Aczél :-P
süti beállítások módosítása