Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„...ott majd ki kell derülnie, hogy képesek-e az ateisták változatlan hűségre és bizalomra azok iránt, akik nem ateisták, de velük együtt küzdöttek a szabadságukért...”

2013.05.27. 23:33 bbjnick

„(...) [A vallás] Helyzete még bonyolult; lehet, hogy hamarosan üldözni fogják, vagy olyan helyzetbe kerül, mint Európa keleti részén volt, üldözött lesz, ugyanakkor sok fejtörést és bonyodalmat okoz. Ott majd ki kell derülnie, hogy képesek-e az ateisták változatlan hűségre és bizalomra azok iránt, akik nem ateisták, de velük együtt küzdöttek a szabadságukért. (...)” (Heinrich Böll, 1964)

...Előkotortam a könyvszekrény egyik hátsó sorából egy könyvet, ami --- nálunk --- 1984-ben jelent meg és Heinrich Böll négy --- 1964-ben ---, a frankfurti egyetemen tartott előadását tartalmazza (Böll, Heinrich: Frankfurti előadások. Európa K., Bp., 1984.). Az előadások témája: „a humánum esztétikája”.

Amikor --- annak idején --- a nyolcvanas években olvastam, (ahogy emlékszem) mély és izgalmas irodalmi eszmefuttatásként hatott, ma, ahogy (újra)olvasom, mintha izzó parázsba néznék... (bbjnick.blog.hu/2013/04/27/_mintha_izzo_parazsba_neznek)

Olvasom: „(...) A párizsi Notre Dame-ban lett öngyilkos kedd délután Dominique Venner. A 78 éves történész szájába vett vadászpuskával lőtte fejbe magát, írja a BBC. Venner az utóbbi időben a francia melegházasság ellen tüntető mozgalom egyik vezéralakja volt, élesen kritizálta a francia parlamentet, amelyik a múlt hónapban elfogadta a melegházasságot. Venner holtteste mellett találtak jegyzeteket, de egyelőre nem ismertették tartalmát. Az utolsó blogbejegyzése azonban utalhatott öngyilkosságra: »Új látványos és szimbolikus tettekre van szükség, hogy felébresszük az alvajárókat, az elkábított tudatúakat. Olyan időkbe léptünk, amikor a szavakat tetteknek kell követniük.« (...)” (index.hu/kulfold/2013/05/21/a_notre_dame-ban_lotte_fejbe_magat/) (Lásd még: bbjnick.blog.hu/2013/05/27/_en_ebben_az_udvariassag_aloli_felszabaditasban_is_a_kenkoszagot_erzem)

Olvasom: „Brutálisan meggyilkoltak egy katonát szerdán Londonban, az áldozatot fényes nappal ütötték el, majd kaszabolták machetével, bárddal és késekkel. (...) A gyilkosok nagyjából húsz percet vártak, amíg a rendőrök megérkeztek, és rájuk támadtak a késeikkel. A két gyilkost a rendőrség meglőtte, jelenleg kórházban vannak. A hatóságok szerint a gyilkosság hátterében terrorizmus állhat, a kormány a legmagasabb szinten ülésezett, Cameron miniszterelnök megszakította párizsi útját és idő előtt hazatért. A média Michael Adebolajoként azonosította az egyik gyilkost. Ő volt az, aki a katona kivégzése után, véres bárddal a kezében hosszan beszélt az egyik járókelőhöz, aki fel is vette mindezt. A CNN szerint a 28 éves férfi brit állampolgár, nigériai felmenőkkel. A BBC úgy tudja, hogy a férfi Londonban született, az egyesült királyságban járt iskolába, és egyetemet is végzett. 2003-ban tért át az iszlám hitre, barátja, Abu Barra szerint nagyon lelkesedett új vallása iránt. A két barát egyetértett abban, hogy Irakban és Afganisztánban igazságtalanságok történnek. Vélhetően erre célzott a gyilkos a katona megölése után, amikor azt mondta, hogy az áldozatot is be kell mutatni!” (index.hu/kulfold/2013/05/24/kik_meszaroltak_londonban/)

Olvasom: „(...) Ötödik éjszaka dúlnak zavargások a svéd főváros, Stockholm külvárosaiban. Péntekre virradó éjjel legalább 30 autót, egy iskolát, egy bölcsődét és egy rendőrőrsöt gyújtottak fel a randalírozók. A tüzeket hamar megfékezték a tűzoltók. Az előző éjjel durvább volt, akkor 340 autó esett áldozatául a zavargók dühének. A stockholmi rendőrök szerint eddig több mint egy tucat embert tartóztattak le - többségüket gyújtogatás miatt -, és egy sérült rendőrről érkezett hír. A hatóságok aggódnak, hogy a kedélyek még messze nem nyugodtak le, ezért csütörtökön bejelentették, hogy az ország más részeiről hívnak erősítést. A zavargások öt nappal ezelőtti kitörése óta napközben sincs nyugalom az érintett külvárosokban, szerdán például fiatalok tömegei garázdálkodtak az utcákon, köveket dobáltak, ablakokat törtek be, autókat tettek tönkre. A nyugtalanság más városokra is átterjedt, csütörtökön a délen fekvő Malmőben is lángba borult két kocsi. (...)” (www.origo.hu/nagyvilag/20130524-a-svedorszagi-stockholmi-zavargasok-hattere.html)

Olvasom: „A francia rendőrség adatai szerint mintegy 150 ezren tüntettek vasárnap Párizsban a homoszexuálisok házasodási joga ellen. A szervezők szerint egymillión vesznek részt a tüntetésen. Ez várhatóan az utolsó nagy tiltakozó megmozdulás lesz a házasságot és az örökbefogadást a homoszexuálisok számára is lehetővé tevő új francia törvény ellen, amelyet egy hónappal ezelőtt szavazott meg a törvényhozás. Az első ilyen házasságot jövő szerdán tartják Montpellier-ben. A hatóságok attól félnek, hogy - akárcsak a korábbi hasonló tüntetések némelyikén - a felvonulók közé keveredő szélsőjobboldali csoportok erőszakos akciókba kezdenek. Manuel Valls belügyminiszter szombaton azt tanácsolta a gyerekes családoknak, hogy ne vegyenek részt a megmozduláson. A szervezők viszont azt állítják, hogy a kormány el akarja bátortalanítani a tüntetőket.” (hvg.hu/vilag/20130526_Rengetegen_tuntettek_Parizsban_a_meleghaz)

Olvasom: „A Daily Mail arról ír: a múlt szerdai londoni katonagyilkosság után tizenegy embert tartóztattak le Nagy-Britanniában rasszista avagy vallásellenes twitteres és facebookos kommentek miatt. Rasszizmus-ellenes aktivisták szerint növekedett a muszlimok elleni agresszív incidensek száma múlt hét óta Nagy-Britanniában, még mecseteket is megtámadtak.” (mandiner.hu/cikk/20130527_brit_katonagyilkossag_letartoztatasok_rasszista_kommentek_miatt)

És így tovább...

Hogy is mondta Heinrich Böll még/már 1964-ben?

„(...) [A vallás] Helyzete még bonyolult; lehet, hogy hamarosan üldözni fogják, vagy olyan helyzetbe kerül, mint Európa keleti részén volt, üldözött lesz, ugyanakkor sok fejtörést és bonyodalmat okoz. Ott majd ki kell derülnie, hogy képesek-e az ateisták változatlan hűségre és bizalomra azok iránt, akik nem ateisták, de velük együtt küzdöttek a szabadságukért. (...)”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr425321506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása