Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

A TASZ és az Angszoc

2013.05.09. 13:11 bbjnick

AZ MTI (egy) híre a TASZ (egy) közleményéről:

„MTI 2013. május 9., csütörtök 12:34

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint súlyos jogalkalmazói félreértésekről és a romák büntető-jogalkalmazásbeli hátrányos megkülönböztetéséről tanúskodik a Miskolci Törvényszék csütörtöki ítélete, amelyben kilenc sajóbábonyi romát ítéltek szabadságvesztésre egyebek mellett közösség tagja elleni erőszak miatt.

A jogvédő szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Miskolci Törvényszék csütörtökön fegyházban, illetve börtönben letöltendő, két és fél évtől négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélte nem jogerősen azt a kilenc sajóbábonyi romát, akit az ügyészség közösség tagja elleni - felfegyverkezve, csoportosan elkövetett - erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt meg egy 2009-ben történt támadás miatt.

A borsodi városban a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott, amit a helyi cigányság provokációnak vett. Vascsövekkel, karókkal és egyéb eszközökkel felfegyverkezve romák egy csoportja, »megdöglötök«, »meghaltok magyarok« kiáltásokkal rátámadt egy a Jobbikkal szimpatizáló család autójára, a kocsit jószerivel szétverték, a benne lévő három ember megsérült - áll a vádiratban.

A TASZ kijelentette: nem kérdés, hogy az elkövetők önbíráskodó cselekménye elítélendő, jogellenes. Közleményük szerint azonban a bíróság tévedett, amikor a történteket közösség tagja elleni erőszakként minősítette, és ezért súlyosabb büntetéseket szabott ki, mint »amelyek a törvényes minősítés esetén jártak volna«.

A jogvédő szervezet álláspontja szerint a gyűlölet-bűncselekmények, vagyis az előítélet által motivált bűncselekmények (mint amilyen a közösség tagja elleni erőszak) szigorúbb büntetését a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok védelme indokolja. A közleményben úgy fogalmaztak: az elkövetők indítéka »nyilvánvalóan nem előítélet, hanem a rasszistáktól való félelem és azok elűzésének szándéka volt«, ezért hiányzott a közösség tagja elleni erőszak megállapításának alapvető feltétele.

Hangsúlyozták: az indíték nem megfelelő értékelése mellett a bíróság abban is hibázott, hogy a magyar nemzet tagjai elleni cselekményként határozta meg a történteket. Ennek kapcsán kifejtették: az eset körülményei és a vallomások alapján az elkövetők általuk gárdistának vélt emberek autójára támadtak, ám a gárdisták, vagyis a »szélsőséges, cigányellenes« emberek csoportja nem azonosítható a magyar nemzet tagjaival.

A TASZ véleménye szerint »cigányellenes csoportok tagjait nem védheti a rasszista cselekményeket szankcionálni hivatott gyűlölet-bűncselekmény tényállás«, a bíróságnak a cselekményt tehát enyhébb súlyú bűncselekményként kellett volna minősítenie.” (galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=208789:tasz-sulyos-jogalkalmazoi-hibak-a-sajobabonyi-romak-uegyeben-hozott-iteletben&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113)

George Orwell a duplagondolról:

„(...)

A duplagondol azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. A pártértelmiségi tudja, hogy milyen irányba kell megváltoztatnia emlékeit; tehát azt is tudja, hogy tréfát űz a valósággal; a duplagondol alkalmazásával azonban mindjárt meg is nyugtatja magát, hogy a valóságon semmilyen csorba nem esett. Az eljárásnak tudatosnak kell lennie, különben nem hajtható végre kielégítő pontossággal; de ugyanakkor öntudatlannak is kell lennie, különben a hamisítás és a bűntudat érzését kelti. A duplagondol az Angszoc igazi lényege, hiszen a Párt alapvető ténykedése, hogy tudatosan csal, s közben szilárdan ragaszkodik annak feltételezéséhez, hogy tisztességesen jár el. Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot - mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik. Végeredményben a Párt a duplagondol segítségével vált képessé arra - s mint tudjuk, évezredekig képes lehet rá -, hogy megállítsa a történelem folyamát.

(...)” (George Orwell: 1984 --- mek.oszk.hu/00800/00896/00896.htm)

Nem kommentálom. A szövegek tökéletesen értelmezik egymást.

***

Schmidt hadnagy (a polgárháború hőse) ajánlja:

bbjnick.blog.hu/2009/12/06/ha_azt_mondom_zsil_volgyi_banyaszok_te_azt_mondod_magyarok_2009_november

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr15291233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása