Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Igaz-e, hogy aki nem szereti Esterházy Péter „magyargondozós” szövegét (Így gondozd a magyarodat! c. munkáját), az csak valami szuroksötét, bugris, tuskó, bunkó, lábszagú mucsai lehet? [...egy.vezérvélemény.../.]

2011.08.20. 16:00 bbjnick

Igaz-e, hogy aki nem szereti Esterházy Péter „magyargondozós” szövegét (Így gondozd a magyarodat! c. munkáját), az csak valami szuroksötét, bugris, tuskó, bunkó, lábszagú mucsai lehet? Ugye, ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy aki nem szereti Esterházy „magyargondozós” szövegét, az csak valami szuroksötét, bugris, tuskó, bunkó, lábszagú mucsai lehet, aki nem képes megérteni a szerző szándékait. De mi van, ha éppen azért nem szereti, mert nagyon is érti?

Esterházy posztmodern szövegeinek (az a) „lényege”, hogy a logikai, etikai és esztétikai koherenciát szerzőjük tagadja, illetve attól olyan „jó” szerző Esterházy, hogy ezt az olvasó által elvárt, feltételezett, óhajtott koherenciát képes egy szövegen belül folyamatosan függőben tartani. A posztmodern előtti irodalomban (általában) általános elvárás volt egy írótól (és az írónak önmagától), hogy szövegeiből világosan kiderüljön, hogy mit írt, miért írta, mi a viszonya ahhoz, amiről írt, Esterházy „abban nagy”, hogy ez szövegeiből soha nem derül ki egyértelműen. Van, akit ez a posztmodern attitűd magával ragad. Van, akit ez a dekadencia taszít.

(E bejegyzés szerzője szerint az utóbbiaknak működik jól az esztétikai és az erkölcsi érzéke.)

Innét: vezervelemeny.blog.hu/2011/08/19/igaz_e_hogy_aki_nem_szereti_esterhazy_peter_magyargondozos_szoveget_igy_gondozd_a_magyarodat_c_munka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr503233246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása