Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Ethosz, sors, lényeg - feedback

2008.10.29. 20:39 bbjnick

Az analógiák gyakran hasznosak. Ma ritkán élünk velük, pedig… Pedig a bennünket körülvevő megértéséhez gyakran fölbecsülhetetlen segítséget nyújthatnának...

A bejegyzés eredetileg itt jelent meg:

konzervatorium.blog.hu/2008/10/28/ethosz_sors_lenyeg

Ethosz, sors, lényeg
 
Bejegyzésajánló (csak bevállalós konzervatívoknak!)
 
Az analógiák gyakran hasznosak. Ma ritkán élünk velük, pedig… Pedig a bennünket körülvevő világ megértéséhez gyakran fölbecsülhetetlen segítséget nyújthatnának. Csutakaszürkeló blogger tudja ezt. S él is velük. Bizonyítékai ennek a jelenkori magyar valóságról szóló bejegyzései, melyek (ahogy én látom) az analogikus gondolkozás igen szép példái.
 
Van ugyan, aki nem képes és van olyan is, aki nem akarja látni, de érezni valamennyien érezzük, azt a (hogy analógiával éljek) „Szent András-törésvonalat”, ami a mai magyar élet legvészjóslóbb jelensége. E törésvonal, már csak méretéből és aktív voltából adódóan is, természetesen, különböző perspektívákból különbözőképpen mutatkozik meg. Ugyanakkor, hatásaiban bármennyire is komplex jelenségről van szó, ez a törésvonal mégiscsak 1 azaz egy darab történelmi képződmény (mint törésvonal), így körüljárható és leírható.
 
Huizinga értekezik egy helyütt (talán a történelem formaváltozásáról, formaváltozásairól írott tanulmányában) arról, hogy a történelem megértésének feltétele (lehet) dramatizálhatósága. Nem ismerem Csutakaszürkelő viszonyát a huizingai oeuvre-höz, mindenesetre tény, hogy, a maga sajátos módján, határozottan él az említett módszerrel. Bejegyzéseinek szereplői igen intenzív lelki, szellemi és közösségi életet élnek a magyar „Szent András-törésvonal” mentén (így körüljárva és leírva azt). S ami talán a legszebb: minél inkább megértjük őket, minél inkább belemegyünk a játékba, annál jobban megértjük magunkat.
 
Csutakaszürkeló blogger írása az odabentről és az ideátról:
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr58739273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása